Shin splints (scheenbeenpijn)

Een zeurende pijn aan de scheenbenen is voor veel sporters een bekende klacht. Blessures aan de scheenbenen worden shin splints genoemd, in de volksmond ook wel scheenbeenvliesontsteking of springschenen. Deze blessures worden veroorzaakt door overbelasting van het bot en de spieren aan de voorkant van het onderbeen. Hoe kun je shin splints voorkomen en wat kun je eraan doen? Wij leggen het uit in dit artikel.

 

Wat is het?

Shin splints is een verzamelnaam voor verschillende scheenbeenaandoeningen. Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) is daarvan de meest voorkomende. Hoe de blessure precies ontstaat is lastig te benoemen.

Volgens één theorie zorgt overbelasting van de scheenbeenspieren voor irritatie en ontstekingen aan de buitenste laag van het bot, op de plek waar de spieren en pezen zich vasthechten. Dit komt door het trekken aan het beenvlies. Een andere theorie is dat de directe impact en torsiekracht (draaiing) die het scheenbeen te verduren krijgt tijdens rennen en springen leidt tot een stressreactie van het bot. Waarschijnlijk spelen beide theorieën een rol.

De stekende pijn is te voelen in de onderste helft van het scheenbeen (zie afbeelding) en ontstaat tijdens of na het hardlopen of sporten waarin veel gesprongen wordt. Bij MTSS kan de pijn tijdens het sporten iets minder worden, om daarna in alle hevigheid weer terug te komen.


Hoe worden shin splints veroorzaakt?

Natuurlijk krijgt niet iedere sporter die vaak hardloopt of springt last van shin splints, maar er zijn wel gevallen waarin het sneller optreedt. Bijvoorbeeld na de start van een nieuw seizoen als sporters plotseling weer intensief trainen. Daarnaast zijn verouderde schoenen ook vaak de oorzaak. Andere oorzaken van shin splints zijn:

> Eenzijdige training
> Veel trainen op een harde ondergrond terwijl de benen dit nog niet voldoende gewend zijn
> Onvoldoende of geen warming-up/cooling-down
> Te veel springen
> Te veel heuvelop lopen
> Voeten laten klappen bij bergafwaarts lopen
> Overgewicht
> Een slechte ondersteuning van de voetboog
> Naar binnen kantelen van de voet (overpronatie)
> Beenlengteverschil
> Disbalans tussen kuitspier en onderbeenspieren aan de voorzijde
> Trauma aan de schenen, zoals een eerdere botbreuk


Hoe kun je het voorkomen?

Goede sportschoenen
Het juiste schoeisel is van groot belang om shin splints te voorkomen: een voet heeft goede demping nodig om de schokken van het lopen en springen op te vangen. Daarnaast zijn er ook schoenen die extra ondersteuning bieden bij het naar binnen kantelen van de voet. Let erop dat je niet te lang doorloopt op verouderde sportschoenen. De kwaliteit van de demping en ondersteuning vermindert over tijd.

Trainingsopbouw
Voor snel herstel en soepele spieren is het belangrijk je lichaam goed op te warmen voor de training en aan het einde een cooling-down te doen. Zorg ervoor dat je trainingen langzaam en geleidelijk opbouwt. Wissel zware trainingen af met lichte trainingen waarin je minder lang of minder hard loopt en zorg ook voor voldoende rustdagen. Zo geef je je lichaam de gelegenheid om te herstellen na zware inspanningen.

 

Wat kun je eraan doen?

> Verminder de intensiteit van de trainingen als je last krijgt van shin splints, en daarbij ook het aantal trainingen. De blessure ontstaat immers door overbelasting. Soms is het van belang een periode helemaal rust te nemen om de spieren te laten herstellen.

> Treedt er nog teveel pijn op tijdens het beoefenen van jouw sport? Dan is het aan te raden om tijdelijk een andere sport te doen. Fietsen is een goede vervanging van hardlopen en roept de pijn van de shin splint niet op.

> Als de periode van rust voorbij is en je geen pijn ervaart tijdens het sporten op lage intensiteit, dan kan de training weer rustig opgebouwd worden naar eigen gevoel. Zorg er dan voor dat je op goede schoenen traint (zie ‘Hoe kun je het voorkomen?’).

> Let op: Neem meteen weer een stapje terug als de pijn terugkomt en bouw zo rustig je trainingen op.

Als de pijn niet verdwijnt nadat je bovenstaande hebt gedaan, is het belangrijk om een arts te bezoeken. Het kan dan namelijk zo zijn dat de pijn niet van de overbelaste scheenbeenspieren komt, maar van een stressfractuur(haarscheurtjes in het bot) of compartimentsyndroom.


Wat kan Xcelsior doen?

Bij Xcelsior kunnen bewegingsexperts analyseren waar de klachten vandaan kunnen komen en wat de juiste oplossing is om de blessure te voorkomen. Door middel van 2D videoanalyses en metingen op een drukmat kunnen zij de juiste schoenen aanmeten.

Als alleen een schoen niet voldoende is, dan hebben wij standaard inlegzolen die voor extra stabiliteit zorgen. Ook kun je bij ons terecht voor compressiekousen met een sterk schokabsorberend effect: deze bieden vaak uitkomst bij kuit- en scheenklachten.


Mochten deze oplossingen niet voldoende zijn, dan kun je een afspraak maken bij onze podoloog. De podoloog doet statische en dynamische metingen. Ook doet hij een functie-onderzoek naar de beweeglijkheid van de voeten en enkels. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de metingen kijkt hij of looptechniek dan wel sportinlegzolen bij kunnen dragen aan sneller herstel.

Heb je verder nog vragen? Kom langs in de winkel, of bel voor meer informatie: 070 - 365 09 00.

Meer lezen?

Morbus Sever (hielpijn bij kinderen)

Dinsdag 01 oktober 2019 - Céline van der Kruk

Tegenwoordig beginnen kinderen vaker op jonge leeftijd met het fanatiek beoefene...

Blessures bij beginnende hardlopers

Woensdag 19 juni 2019 - Céline van der Kruk

Ruim een kwart van de deelnemers aan de 4 Mijl van Groningen raakte in de voorbe...

Osgood Schlatter: een vervelende knieklacht

Vrijdag 29 mei 2020 - Annemarie Gerner

Osgood Schlatter is de naam voor een typische knieklacht waarbij kinderen pijn b...