Blessures bij beginnende hardlopers

Ruim een kwart van de deelnemers aan de 4 Mijl van Groningen raakte in de voorbereiding op het hardloopevenement geblesseerd. Rustiger trainen helpt niet om de kans op blessures te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapster Ida Buist van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveerde 17 december 2008 op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Kwart van de hardlopers gebleseerd
Het GronoRun-onderzoek van Ida Buist was het grootste hardlooponderzoek van Nederland. Zij volgde meerdere groepen recreatieve hardlopers bij hun voorbereiding op de 4 Mijl van Groningen. Deelnemers volgden een door Buist aangereikt trainingsschema en registreerden informatie over het hardlopen en eventueel opgelopen blessures. Van de eerste onderzochte groep van 629 hardlopers (die een trainingsschema van acht weken volgden) raakte 25,9 procent tenminste eenmaal geblesseerd.


            “Of de deelnemers zich in acht of dertien weken voorbereidden, bleek niets uit te maken: in

                beide groepen liep twintig procent van de hardlopers een blessure op”


Rustiger trainen maakt geen verschil
Minder intensief trainen verkleint de kans op blessures niet, zo blijkt uit vervolgonderzoek. Hiervoor volgde Buist een tweede groep van in totaal 468 hardlopers. Deze groep bereidde zich in dertien weken voor op de 4 Mijl van Groningen. Voor beide groepen gold als regel dat het aantal gelopen minuten per week met niet meer dan tien procent mocht toenemen. In deze studie werd een relatief “strenge” definitie van het begrip blessure gehanteerd. Een blaar, of lichte spierpijn werd niet meegerekend; deelnemers golden pas als geblesseerd wanneer ze drie keer of vaker niet konden trainen. Of de deelnemers zich in acht of dertien weken voorbereidden, bleek niets uit te maken: in beide groepen liep twintig procent van de hardlopers een blessure op.

Mannen met een buikje
Beginnende lopers die het afgelopen jaar een blessure hadden, bleken de meeste kans hebben op een hardloopblessure. Mannelijke beginnende hardlopers met een hogere BMI (Body Mass Index) lopen daarbij het meeste risico.

Door overbelasting lopen veel hardlopers blessures op. Check daarom regelmatig uw schoenen, doe een voetfunctie onderzoek en laat u adviseren als u nieuwe schoenen aanschaft. Bij Xcelsior zijn uw voeten in goede handen.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op hardlooponderzoek.nl


Bronnen: Buist, UMCG 2008; Rijksuniversiteit Groningen nieuws, 2008

Meer lezen over dit onderwerp?

Morbus Sever (hielpijn bij kinderen)

Tuesday 01 October 2019 - Annemarie Gerner

Tegenwoordig beginnen kinderen vaker op jonge leeftijd met het fanatiek beoefene...

Shin splints (scheenbeenpijn)

Monday 30 September 2019 - Annemarie Gerner

Shin splints is een verzamelnaam voor verschillende scheenbeenaandoeningen. Medi...

Schoen van de maand januari

Monday 20 January 2020 - Annemarie Gerner

Vanaf deze maand hebben wij een nieuwe “rubriek” op onze socials. Iedere maand k...