Osgood Schlatter: een vervelende knieklacht

Osgood Schlatter is de naam voor een typische knieklacht waarbij kinderen pijn bij de knie ervaren. Kenmerkend is de verdikking onder de knie, waar de pees van de bovenbeenspieren op het onderbeen aanhecht. Deze verdikking kan ook wat warm en rood zijn. De pijn ontstaat vooral wanneer er een hoge belasting op de knie wordt uitgeoefend zoals bij starten, stoppen, fietsen, traplopen, diepe kniebuigingen enzovoorts. Daarnaast komt het alleen voor bij kinderen in de groei. Bij jongens tussen de 10-15 jaar en bij meisjes tussen de 8-13 jaar. De klachten kunnen zowel aan één of aan beide knieën voorkomen.


Wat is het?

De aanhechtingsplek van de kniepees (de plek waar de pijnlijke verdikking ontstaat) heet de tuberositas tibiae. Op deze plek zit ook een groeischijf van het scheenbeen (tibia), die tijdens periodes van groei minder belastbaar is. De kans op overbelasting van de tuberositas tibiae is daardoor groter. Wanneer deze verdikt, warm, rood en pijnlijk is noemt men dit Osgood Schlatter. Niet iedereen hoeft er last van te krijgen, maar er zijn een aantal oorzaken waardoor de kans op Osgood Schlatter wel wat groter wordt: Osgood-Schlatter

-          Veel rennen en springen (zoals tijdens sporten of spelen)

-          Overgewicht

-          Nadelige stand van de voet

-          Korte quadriceps (bovenbeenspieren)

 

Hoe kun je het voorkomen?

Osgood Schlatter voorkomen is lastig omdat niet ieder kind het krijgt. De kans op Osgood Schlatter kan kleiner worden als er goed gelet wordt op de bovengenoemde zaken. Rennen en springen is natuurlijk iets wat ieder kind doet, maar zorg wel dat dit op de juiste schoenen gebeurt. Het is namelijk zo dat een goede schoen ervoor zorgt dat de knie rechter blijft staan. Dit zorgt er dan weer voor dat de trekkracht op de kniepees minder is. Een stabiele schoen die torsiestijf is, buigt op de bal van de voet, een stevige hielkap en een goede demping heeft kan vele blessures voorkomen. Wanneer er 4 keer of vaker in de week wordt gesport gebruik dan twee paar schoenen. Hierdoor kan de schoen goed drogen en de demping herstellen waardoor deze langer goed blijft.

Bij overgewicht is de belasting op de gewrichten groter en daardoor de kans op blessures ook. Zorg voor een goede trainingsopbouw eventueel met behulp van een fysiotherapeut.

 

Wat kan je er aan doen?

In het begin zijn de klachten alleen na het sporten aanwezig. Dit is het punt waarop de intensiteit van het sporten in ieder geval niet hoger mag worden en eigenlijk iets naar beneden moet worden bijgesteld. Door dit goed in de gaten te houden kan voorkomen worden dat de klachten toe nemen. Na belasting kan koelen direct pijn verlichtend werken. Bij een nadelige voetstand, waarbij goede schoenen niet voldoende zijn, kan een inlegzool voor verbetering zorgen om de belasting op de knie wat te verminderen.

 

Xcelsior

Bij Xcelsior kunt u terecht om te laten kijken welke oplossing de klachten het beste kan verminderen. Er zijn verschillende oplossingen in huis en mocht een fysiotherapeut meer kunnen betekenen dan wij, dan laten we dit ook weten. Mochten er op maat gemaakte zooltjes nodig zijn dan kan de podoloog deze op afspraak aanmeten.

Nakijken of dit de juiste leeftijdsgroep is.


Meer lezen?

Heb jij al eens nagedacht over een tweede paar sportschoenen?

Friday 29 May 2020 - Céline van der Kruk

Vaak horen wij van klanten dat zij één paar sportschoenen hebben en dit paar net...

Nieuwe collectie Xsensible bij Xcelsior!

Thursday 28 May 2020 - Céline van der Kruk

De zomer komt er weer aan en dus hebben wij goed nieuws! Het Nederlandse schoene...

Schoenaanpassingen

Monday 18 May 2020 - Céline van der Kruk

Een lengteverschil tussen het rechter- en het linkerbeen? Laat ons jouw schoenen...