5 redenen om je schoenen te laten aanmeten

Als je op zoek bent naar nieuwe sportschoenen, dan wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt. Verkeerde schoenen kunnen namelijk veel pijnklachten en blessures veroorzaken. Bij Xcelsior hebben wij de kennis en expertise om schoenen aan te meten. Maar wat houdt het aanmeten van schoenen precies in? En waarom zou je dat eigenlijk laten doen? Wij geven je 5 redenen:


1. Je krijgt advies op basis van een loopanalyse

Een goede schoen moet jou ondersteunen tijdens het sporten, maar niet elk model is voor iedereen geschikt. Door het maken van een loopanalyse, waarbij het lopen wordt gefilmd en vervolgens vertraagd afgespeeld, kunnen wij goed zien hoe je op de nieuwe schoenen loopt.

Niet elke schoen verandert je looppatroon op een positieve manier. Zo kan het ook zijn dat je overproneert. Bij overpronatie komt de enkel te veel naar binnen bij de landing als de hele voet aan de grond staat. Naast overproneren is op de video ook goed te zien of je een voorvoet of hiellanding hebt. We kijken zorgvuldig aan welke eisen de schoenen moeten voldoen om jouw bewegingspatroon op de juiste manier te ondersteunen. Bij overpronatie kan een corrigerende schoen of een schoen met meer stabiliteit uitkomst bieden. Bij voorvoetlanding bijvoorbeeld een flexibelere schoen.

 

2. Er wordt naar meer gekeken dan alleen je voeten

Bij de loopanalyse kijken wij niet alleen naar de voeten en stand van de enkels. In tegenstelling tot sommige andere sportzaken letten wij ook op de stand van de knieën en heupen en de manier waarop je armen bewegen tijdens het lopen. Naast dat de schoen lekker moet lopen, moet de pasvorm ook kloppen. Wij kijken of de schoen ook echt goed zit.

Als je nieuwe schoenen wilt laten aanmeten, neem dan vooral ook je oude schoenen mee. Onze bewegingsexperts kunnen namelijk informatie afleiden van de slijtage van de zool en vervorming van de schoen. Mocht je last hebben van een blessure, dan kun je daar altijd vragen over stellen. Het zou zomaar kunnen dat deze door de oude schoenen wordt veroorzaakt.

 

3. Je bent zeker van de juiste demping

De demping is in de schoen verwerkt om de klap van de landing op te vangen. Dit betekent echter niet dat je altijd de schoenen met de meeste demping nodig hebt. Misschien vraagt de sport die jij beoefent en jouw bewegingspatroon wel om schoenen met meer stabiliteit en wat minder demping.

Als je meer dan 3 keer in de week fanatiek traint, adviseren we om 2 paar schoenen aan te schaffen. De schoenen hebben namelijk één dag rust nodig om weer terug te veren.

En wist je dat zelfs wanneer er niet op de schoenen wordt gelopen, de demping over tijd vermindert? Als de schoenen 3 jaar oud zijn of er is al 1200 km op gelopen, dan is de demping fors verminderd. Let daarom ook op als je erover denkt om afgeprijsde schoenen op internet te kopen. Wellicht gaat het om overjarige modellen. Twijfel je over de demping van je sportschoenen, dan kunnen wij die altijd voor je controleren.

 

4. Je kunt de schoenen passen en vergelijken met andere type schoenen

Misschien lees je reviews over schoenen op internet, maar dan weet je niet of dit voor jou wel werkt en ook niet hoe de schoen aan je voet voelt. Door het passen van verschillende modellen kun je zien op welke manier de schoenen jouw looppatroon veranderen. Daarnaast kun je ook verschillende merken uitproberen. Ieder schoenmerk heeft weer andere eigenschappen. Wij helpen je met het kiezen van een passende schoen.

Fabrikanten brengen steeds nieuwe modellen uit, waardoor het kan voorkomen dat je vertrouwde schoenen uit de handel zijn genomen. Is dat het geval, dan helpen wij je zoeken naar schoenen met dezelfde eigenschappen. Was je van plan om een opvolger van jouw huidige model op internet te kopen? De demping en stabiliteit van de nieuwe schoen is niet altijd hetzelfde als de oude. Dus ben je op zoek naar schoenen met vergelijkbare eigenschappen, dan kunnen wij je daarin adviseren en op camera’s bekijken of deze geschikt zijn.

 

5. Bij klachten of blessures zoeken we met jou naar een oplossing

Bij Xcelsior staat persoonlijk en deskundig advies centraal. We vinden het belangrijk dat je pijnvrij kunt sporten en bewegen. Mochten de schoenen in de praktijk toch niet bevallen dan kun je terugkomen. Ook als je klachten hebt door schoenen die niet bij ons zijn gekocht, maken we vrijblijvend een analyse om te kijken of de klacht met de schoen te maken heeft. Wij zoeken naar de optimale oplossing.

Ben je benieuwd naar de diverse soorten sportschoenen in ons assortiment? Kijk dan even bij sportproducten.

Meer lezen over dit onderwerp?

Gratis advies en vele kortingen voor een sportief 2018! Er zijn weer Xcelsior Estafettedagen!

Wednesday 13 December 2017 - Annemarie Gerner

Ook dit jaar zijn er weer Estafettedagen! Van 23 december 2017 tot en met 6 janu...

Leuk om te geven en te krijgen: onze vernieuwde cadeaukaarten!

Monday 06 November 2017 - Bea Simonis

Ben je nog op zoek naar een leuk of sportief cadeau? Bij Xcelsior zijn sportprod...

Podologie in Sport Medisch Centrum Den Haag

Thursday 19 October 2017 - Annemarie Gerner

Onze podologiepraktijk is uitgebreid met een locatie in Sport Medisch Centrum De...