Morbus Sever (hielpijn bij kinderen)

Tegenwoordig beginnen kinderen vaker op jonge leeftijd met het fanatiek beoefenen van sport. Zo ziet onze podoloog steeds meer kinderen die 3 á 4 keer per week sporten. Bij deze groep is Morbus Sever een veelvoorkomende klacht.

 

Morbus Sever, de ziekte van Sever of Apofysitis Calcanei, allemaal verschillende benamingen die hetzelfde beschrijven, namelijk scherpe pijn aan de achterkant of onderkant van de hiel (vaak aan beide hielen). Deze pijn komt voor bij kinderen in de groei en ontstaat meestal tijdens en na het sporten of rennen. Wanneer het verergert kan het zijn dat sporten of rennen voor het kind te pijnlijk wordt.

Wat is het?

Morbus Sever is een irritatie aan de groeischijf in het hielbeen. De groeischijven bestaan uit kraakbeen en zorgen ervoor dat kraakbeen wordt omgezet in bot, waardoor het bot in zijn geheel aan elkaar vast groeit. Dit gebeurt tijdens de groeifases van een kind, tussen de leeftijd van 8 en 13 jaar. Tijdens een groeifase is de groeischijf wat zachter en daardoor gevoeliger voor blessures. Bij jongens komt Morbus Sever vaker voor dan bij meisjes.Door de volgende oorzaken kan de groeischijf geïrriteerd raken:

-  Veel rennen en springen (zoals tijdens het sporten)
-  Een nadelige stand van de voet (platvoet of holvoet)
-  Korte kuitspieren
-  Overgewicht

Hoe kunt u het voorkomen?

Het voorkomen van Morbus Sever is best lastig. Zorg in elk geval dat het kind goede schoenen draagt, met name tijdens het sporten. De krachten op het lichaam zijn dan groter, waardoor de pijn sneller kan ontstaan.

Waar kunt u op letten bij het uitzoeken van een schoen?

Een goede schoen heeft een stevige hielkap, is torsiestijf (kan niet gemakkelijk gedraaid worden) maar buigt wel gemakkelijk op de bal van de voet. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de voet stabiel in de schoen staat en minder snel in verkeerde standen wordt belast. Naast Morbus Sever voorkomt zo’n type schoen ook veel andere klachten. Let goed op of de hielkap van de schoen niet te breed is voor de nog smalle kinderhiel. In dat geval wordt de hiel niet goed omsloten door de hielkap, waardoor de krachten op de groeischijf worden vergroot.

Twijfelt u over de juiste sportschoenen? In onze winkel bent u altijd welkom voor een schoenencheck. Heeft u de juiste schoen nog niet gevonden, dan helpen wij graag met het vinden van een passende schoen.

Wat kunt u er aan doen?

Krijgt een kind onverhoopt toch last van hielpijn, dan zijn er een aantal oplossingen om ervoor te zorgen dat dit niet verergert. Na een training of bij erge pijn werkt koelen direct pijnverlichtend. Als de pijn zo erg wordt dat het kind hierdoor wordt beperkt, is het verstandig om wat meer rust te nemen. Afhankelijk van datgene waardoor de groeischijf het meest wordt geïrriteerd, kunnen verschillende oplossingen uitkomst bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van speciale zooltjes, een stevige schoen, hakverhoging en/of rekoefeningen.

Wat Xcelsior kan doen

Om erachter te komen welke oplossing het beste werkt tegen de hielpijn, kunt u terecht bij Xcelsior. Onze bewegingstechnologen zijn op de hoogte van de diverse mogelijkheden en geven ook advies voor rekoefeningen. Door middel van een echo kan de echografist van Xcelsior kijken of de groeischijf al gesloten is. Als er vocht uit de groeischijf komt is hij ontstoken en is er sprake van Morbus Sever. 

Mochten er op maat gemaakte zooltjes nodig zijn of heeft u twijfel en wilt u een echo laten maken, dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij de podoloog van Xcelsior. Heeft u verder nog vragen? Kom langs in de winkel, of bel voor meer informatie: 070 - 365 09 00.

Meer lezen?

Shin splints (scheenbeenpijn)

Maandag 30 september 2019 - Céline van der Kruk

Shin splints is een verzamelnaam voor verschillende scheenbeenaandoeningen. Medi...

Blessures bij beginnende hardlopers

Woensdag 19 juni 2019 - Céline van der Kruk

Ruim een kwart van de deelnemers aan de 4 Mijl van Groningen raakte in de voorbe...

Osgood Schlatter: een vervelende knieklacht

Vrijdag 29 mei 2020 - Annemarie Gerner

Osgood Schlatter is de naam voor een typische knieklacht waarbij kinderen pijn b...