Xcelsior en de Stelvio Bergmarathon

Annemarie en Jos liepen de Stelvio Bergmarathon

De Stelvio is een bergmarathon door de Italiaanse Alpen. De 3e edititie van de Stelvio Marathon plaats vond plaats op 15 juni 2019. Annemarie Gerner, eigenaar van Xcelsior, deed dit jaar weer mee met de Stelvio. Annemarie liep powerwalkend en haar man, podoloog Jos Gerner van Xcelsior, ging de marathon hardlopen.  


De Stelvio Bergmarathon

De Stelvio bergmarathon vond plaats op de grens van de provincie Sondrio en Zuid-Tirol in Noord-Italië. Het is één van de hoogste verharde bergpassen in de Europa, namelijk wel 2757 meter hoog. Tijdens een trailrun kijk je naar het aantal hoogtemeters dat je moet overwinnen. Dit was bij de marathon 2475 meter en dat werd circa 200 meter extra omdat het parcours verlegd moest worden vanwege de nog steeds aanwezige hoeveelheid sneeuw boven op de bergen. De power walkers moesten een afstand van 29 km afleggen met 100 hoogtemeters minder. Onderweg wordt je beloond met mooi uitzicht, lopend midden in de natuur door de bossen en bergen. Zelfs in juni ligt hier sneeuw op de top. De Stelvio bergmarathon heeft +/- 800 (internationale) deelnemers. 

WP_20170509_15_21_11_Pro

Powerwalken

Je kan deze marathon hardlopen, powerwalken, Nordic walken en wandelen. Annemarie ging de marathon powerwalken. Powerwalken is snel wandelen, met andere woorden sportief wandelen. Met powerwalken verhoog je de loopsnelheid met tenminste één kilometer per uur. Powerwalkend loop je niet de gehele marathon, maar de halve á 29 km. Annemarie trainde hier 3 maanden voor. De hoogte trainde ze in de puinduinen van Kijkduin. Daarnaast is ook krachttraining nodig. Zij volgde deze training bij Haagatletiek. Ze loopt nu gemiddeld een km in 7-8 minuten.  

WP_20170508_12_17_17_Pro


Hardlopen

Ook podoloog Jos trainde hier flink voor. Hij rende regelmatig door de duinen van Scheveningen naar Kijkduin. Hier liep hij alle trappen van de strandingangen op en af. Op deze manier trainde hij de hoogtes. De Puinduinen was een vaste prik het trainingsschema. Een aantal keer per week trainde Jos voor deze marathon. Je kan de Stelvio marathon namelijk niet onvoorbereid lopen. 

WP_20170509_15_19_41_Rich


Organisatie Stelvio

Het is niet de eerste keer dat Annemarie en Jos de marathon liepen. Twee jaar geleden liepen zij de Stelvio Bergmarathon al. Hun betrokkenheid bij de marathon is groot. Zo hielp Jos met het opbouwen van de marathon. Dat is nog een hele klus, want de organisatie bepaalt de routes en moeten hierbij denken aan de veiligheid van de deelnemers. Is er een pad heel glad of gevaarlijk, dan vermijden zij deze door een alternatieve route uit te stippelen. 

WhatsApp Image 2019-06-14 at 08.18.13

Het resultaat

Nieuwsgierig naar de tijd waarin ze liepen? Annemarie liep de halve marathon powerwalkend in 7 uur en 40 minuten. Jos rende de hele marathon in 7 uur Een knappe prestatie, als je beseft dat de bergmarathon extra zwaar is. Je loopt niet alleen veel stijl omhoog, maar je hebt ook te maken met smalle (en gladde) paadjes. Wat een toppers!  

WP_20170613_12_51_24_Pro

Annemarie Gerner

Annemarie is net als haar moeder en oma een onderneemster pur sang

Na haar VWO heeft Annemarie meteen de zaak overgenomen. Noodgedwongen. Want in haar examenjaar zijn haar ouders overl...

Lees alle berichten van Annemarie Gerner

Meer lezen?

Alles over Strava

Vrijdag 18 oktober 2019 - Annemarie Gerner

Strava, welke sporter heeft hier nog niet van gehoord! Veel sporters gebruiken a...

Osgood Schlatter: een vervelende knieklacht

Vrijdag 29 mei 2020 - Annemarie Gerner

Osgood Schlatter is de naam voor een typische knieklacht waarbij kinderen pijn b...

Heb jij al eens nagedacht over een tweede paar sportschoenen?

Vrijdag 29 mei 2020 - Céline van der Kruk

Vaak horen wij van klanten dat zij één paar sportschoenen hebben en dit paar net...