Hoe vind je de juiste wandelschoen?

In dit blog leggen we je uit welke categorieën wandelschoenen er zijn, waarvoor deze staan en leggen we uit hoe je een geschikte wandelschoen vindt.


Categorie A. Wandelschoenen5219-31_Journey_PRO_GTX
In deze categorie vallen wandel- en vrijetijdsschoenen die worden gebruikt voor korte wandelingen (maximaal één dag aaneengesloten). Wat we vaak zien is dat mensen voor dit soort activiteiten normale hardloopschoenen gebruiken, maar door gebrek aan ondersteuning en grip raden wij dit echt af. Niemand zit tijdens zijn of haar wandeling te wachten op een blessure. Kenmerken van schoenen in deze categorie: licht van gewicht, flexibel, meestal zijn dit lage schoenen (lage schacht) en zijn deze schoenen sterker en steviger dan hardloopschoenen.

Een voorbeeld van een schoen uit deze categorie is de Journey Pro GTX van Meindl (zie ook ons blogbericht van vorige week).

Categorie B. Trekkingschoenen
Dit zijn de meest verkochte wandelschoenen. Ze kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt (korte wandelingen, eendaagse wandeltochten, meerdaagse wandeltochten of bijvoorbeeld een rustige bergwandeling) en zijn verkrijgbaar voor een leuk prijsje. Kenmerken van schoenen in deze categorie: De schoenen hebben een stugge zool, zijn laag of halfhoog, zijn redelijk licht van gewicht maar zijn mede daardoor niet heel goed geïsoleerd.


Categorieën C en D zijn geschikt voor ervaren wandelaars.

Categorie C. Bergtocht schoenen
Schoenen in deze categorie worden gebruikt voor meerdaagse bergtochten, ze zien er vrijwel hetzelfde uit als schoenen uit categorie B, maar hebben wel degelijk andere eigenschappen. Kenmerken van schoenen in deze categorie zijn: de schoenen zijn al dan niet “stijgijzerproof” (je kunt dus indien nodig stijgijzers onder de schoen bevestigen). De schoenen hebben een stugge zool, waardoor ze vaak “stijgijzer” proof zijn, je kunt dus indien nodig stijgijzers onder de schoenen bevestigen om zodoende makkelijker op sneeuwpaden of gletsjers te lopen.

Categorie D. Expeditieschoenen
Deze schoenen worden gebruikt voor meerdaagse (berg)wandelingen waar wordt gelopen op veel verschillende soorten ondergronden. Kenmerken van schoenen in deze categorie: Alle schoenen in deze categorie hebben de mogelijkheid stijgijzers te bevestigen, de schoenen zijn zeer goed geïsoleerd tegen kou en vochtigheid, tot slot zijn ze zwaar, sterk en stevig (wat het lastig maakt lange tijd met deze schoenen te lopen, dus echt alleen voor ervaren wandelaars!).

Dit zijn de 4 hoofdcategorieën voor wandelschoenen. Hiernaast wordt er ook vaak nog gesproken over een A/B categorie (schoenen die eigenschappen hebben van categorie a én b), een E categorie (trailschoenen voor o.a. hardlooptochten door de bergen) en een F categorie (sandalen voor het wandelen).

young-woman-on-a-hike-P9ACM4E

Hoe kies je de juiste schoen? 

1. Welk type schoen?
Bedenk wat voor wandelingen je gaat maken en bepaal, aan de hand van de informatie hierboven binnen welke categorie jouw schoen moet vallen .

2. Hoe hoog ga je?
Op vlak terrein volstaat een lage schoen maar hoe hoger je de bergen in gaat des te noodzakelijker een schoen met een hoge schacht wordt. Denk hier goed over na.

3. Aan welke eigenschappen moet de schoen voldoen?
Waterdicht of niet? Zwaar of licht? Ademend of niet? Speelt de kleur nog een rol? Van wat voor materiaal moet de schoen gemaakt zijn (denk bijvoorbeeld aan leer, suède of nubuck)?

4. Hoe voelt de schoen?
Wandelschoenen moeten als het ware “als een glazen muiltje” passen, pas gerust verschillende maten, al is het alleen voor het gevoel. Zorg ervoor dat de schoenen geen pijn doen aan de voeten. Loop gerust rond in de winkel en buig je knieën om te kijken hoe de schoen dan aanvoelt. Let er bij het passen ook op dat je wandelsokken draagt en dat je rekening houdt met het feit dat je voeten door het wandelen een beetje uitzetten en dat een schoen dus liever iets te groot is dan te klein.

Als het goed is moet je met deze tips jouw perfecte wandelschoen kunnen vinden. Heb je nog vragen dan kun je altijd even een mailtje sturen naar info@xcelsior.nl. Als laatste tip: Bij twijfel vooral niet doen. Veel succes!

Meer lezen over dit onderwerp?

Update Coronavirus

Friday 20 March 2020 - Annemarie Gerner

Nu sportverenigingen zijn gesloten merken wij dat meer mensen voor zichzelf gaan...

De schoen van de maand februari

Friday 28 February 2020 - Annemarie Gerner

Meindl Sinds een aantal weken hebben wij een hele mooie toevoeging aan ons assor...

RaceRunners

Monday 17 February 2020 - Annemarie Gerner

Op 2 februari hebben wij de verjaardagen van Annemarie en Jos (eigenaresse en po...