10 vragen aan Don Braad

In de aanloop naar de 101ste Vierdaagse van Nijmegen interviewen wij Don Braad, hoofdtrainer en oprichter van Sportief Wandelgroep Zoetermeer. Deze groep staat ook wel bekend als de groene groep, door de kenmerkende polo’s die de wandelaars dragen. Het is de grootste groep wandelaars die dit jaar aan de Vierdaagse meedoet. Zelf doet Don Braad voor de 15e keer mee. Wij stelden hem 10 vragen:

 

1. Je bent oprichter van Sportief Wandelgroep Zoetermeer. Wanneer heb je deze groep opgericht?

Op 1 januari 2008 heb ik de Sportief Wandelgroep Zoetermeer opgericht: sportief wandelen met als doelstelling de Vierdaagse van Nijmegen. Het begon met veertien wandelaars en dat is uitgegroeid naar 562 wandelaars vandaag de dag.

 

2. Wat houdt sportief wandelen in?

Sportief wandelen of fitwalking is snelheid maken in je wandeling. Echt intensief wandelen waarbij je goed je armen meebeweegt. We doen hetzelfde als hardlopen in onze trainingen, alleen dan op wandelgebied. Een warming up, een kernoefening en een cooling down. Bij ons kunnen wandelaars vier keer in de week trainen. Ik geef heuveltrainingen, snelheidstrainingen, van alles. Toen ik met deze groep begon was ik de enige in Nederland die dit zo deed.

 

3. Is het doel altijd geweest dat de wandelaars ook met de Vierdaagse meedoen?

Vanaf de eerste dag dat ik voor mezelf begon, is de doelstelling de Vierdaagse van Nijmegen. Ik vind dat je ergens een doelstelling aan moet verbinden, anders ga je doelloos lopen. Ik maak trainingsschema’s die zijn gericht op de Vierdaagse, maar ik verplicht mensen tot niets. Wandelaars betalen per training 1 euro aan degene die voor de groep staat en dat is het. Er is geen lidmaatschap of contributie. Ze beslissen zelf wanneer ze mee willen trainen.

Aan de Vierdaagse nemen we elk jaar deel met ongeveer 200 wandelaars. Die lopen 30, 40 of 50 kilometer per dag. Ons schema is gericht op de 40 kilometer en de 30 kan daar gewoon helemaal in meegaan.

 

4. Hoe kwam je er op dat je de mensen wilde trainen met dit doel?

Ik denk dat de Vierdaagse iedereen aanspreekt. Elke Nederlander heeft in zich dat hij ooit nog eens wil deelnemen aan een marathon, de Vierdaagse of aan de Elfstedentocht. Ik heb voor de Vierdaagse gekozen. De mensen die zich in Zoetermeer en omgeving Den Haag op willen geven voor de Vierdaagse kunnen bij mij terecht. Ze krijgen alle informatie van mij, daar geef ik ook voorlichtingsavonden voor.

 

5. Wat zijn dat voor voorlichtingsavonden?

Van trainingsvoorbeelden tot ‘wat moet ik doen als ik in Nijmegen kom’. Voor mijn eigen wandelgroep organiseer ik verschillende bijeenkomsten. Wandelaars kunnen deelnemen aan de opstapcursus Training en Begeleiding, waarbij ze een volledig schema krijgen met lange wandeltochten en trainingen tot de Vierdaagse. Vanuit de Wandelbond is er ook het Via Vierdaagse project. Een landelijk programma voor mensen die niet eerder de Vierdaagse hebben gelopen. Ook daar organiseer ik voorlichtingsavonden voor. Deze wandelaars kunnen met dezelfde trainingen meedoen als mijn wandelgroep.

 

6. Dus je bent echt dé expert van de Vierdaagse?

Ze zeggen het. Ze noemen mij de Louis van Gaal van de Wandelbond.

 

7. Je zegt dat de Vierdaagse iedereen aanspreekt. Wat spreekt jou aan in de Vierdaagse?

De sfeer. Dat er daar 100.000 mensen samen komen en je eigenlijk geen onvertogen woord hoort. Iedereen accepteert elkaar, iedereen motiveert elkaar. Het is net een hele grote familie. En dan staan er ook nog eens 100.000 mensen aan de kant van de weg voor jou als wandelaar, dat maak je nergens mee! De hele dag door is het een groot feest.

 

8. Wat zou je zeggen tegen mensen die het nog nooit hebben meegemaakt, wat zijn goede redenen om aan de Vierdaagse deel te nemen?

Waarom wil je graag de Vierdaagse lopen:
Punt 1: Ik vind het een sportprestatie. 4 dagen een lange afstand lopen.
Punt 2: Het sociale aspect. Dat vind ik erg belangrijk in de Vierdaagse.
Punt 3: Je leert elkaar heel goed kennen. Er komen karaktertrekken bij mensen naar boven waarvan ze niet wisten dat ze die hadden.

Punt 4: De motivatie, ga eens een keer. Hardlopen kan niet iedereen, een marathon kan niet iedereen. Maar de Vierdaagse kan in principe iedereen.

 

9. Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt tijdens de Vierdaagse?

Het mooiste vind ik het moment dat ik met mijn groep binnenloop op de Via Gladiola. Na vier dagen intensief wandelen verzamelen we om half 4 in Malden met de hele groep voor de laatste 5 kilometer. Dan ben je als groep in een keer dé groep, alles komt samen. Dat is het mooiste moment voor mij als oprichter van de groep en ook voor mijn compagnon en trainers. En het is elk jaar even mooi.

 

10. Tot slot, wat is je beste advies voor de Vierdaagse?

Gewoon jezelf zijn, geen gekke dingen doen. Als je ervoor getraind hebt, dan loop je hem probleemloos uit. Er staan langs de kant 100.000 mensen voor jóu als wandelaar, neem dat in je op. En geniet, dat is het belangrijkste. Geniet van de omgeving, van je medewandelaars, van alles. Meer weten over Sportief Wandelgroep Zoetermeer? Neem een kijkje op de website.
Meer weten over Xcelsior? Bekijk ook het stuk Over ons.


Jos Gerner

De beweging van het menselijk lichaam heeft Michel altijd al gefascineerd

Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan met de verkoop van schoenen, zooltjes en sokken bij Bever, wilde Mich...

Lees alle artikelen van Jos Gerner

Meer lezen over dit onderwerp?

Gratis advies en vele kortingen voor een sportief 2018! Er zijn weer Xcelsior Estafettedagen!

Wednesday 13 December 2017 - Annemarie Gerner

Ook dit jaar zijn er weer Estafettedagen! Van 23 december 2017 tot en met 6 janu...

Leuk om te geven en te krijgen: onze vernieuwde cadeaukaarten!

Monday 06 November 2017 - Bea Simonis

Ben je nog op zoek naar een leuk of sportief cadeau? Bij Xcelsior zijn sportprod...

Podologie in Sport Medisch Centrum Den Haag

Thursday 19 October 2017 - Annemarie Gerner

Onze podologiepraktijk is uitgebreid met een locatie in Sport Medisch Centrum De...